top of page
Search
  • Prodromakis

Τα Σγαρτίλια - Ιστορικό


Κυπριακό παραδοσιακό μουσικό σχήμα με σκοπό την αυθεντική  διατήρηση και προώθηση  της Κυπριακής  παραδοσιακής μουσικής μας κληρονομιάς!. Λίγο πριν από το ιερό μυστήριο του γάμου, τον λόγο έχει η παράδοση. Το στόλισμα γαμπρού και νύμφης με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών του τόπου μας, δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα από τους δεξιοτέχνες μουσικούς Βρυώνη Μιχάλη και Πρόδρομο Στυλιανού. Συναισθήματα χαράς και συγκίνησης ενώνονται με τις ευχές των γονιών και συγγενών για το καινούριο ξεκίνημα της ζωής σας. Ο καλός ο γάμος από τα στολίσματα φαίνεται!! «Όσους γάμους τζιαν επία έτσι ανδρόυνο εν είδα..»

Τα «Σγαρτίλια» δημιουργήθηκαν από τους  Μιχάλη Βρυώνη (Παιδαγωγό -Med Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση) & τον Πρόδρομο Στυλιανού (Μουσικό- MscΜουσικοθεραπεία ) μέσα από την αγάπη τους για την μουσική και την παράδοση του τόπου μας.


Ο Μιχάλης Βρυώνης χόρευε και χορεύει  Κυπριακούς και Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς από μικρή ηλικία η αγάπη του αυτή γρήγορα μεταπήδησε  και  στην μουσική όπου σε   ηλικία 8 ετών  ξεκίνησε  μαθήματα βιολιού στο Παπαδάκειο Ωδείο Λεμεσού όπου κατέκτησε το 8 Grade στο κλασσικό βιολί  του Royal school of music.  Παράλληλα με το ωδείο  φοίτησε κοντά σε Κύπριους και Ελλαδίτες  δεξιοτέχνες  κυπριακής και ελληνικής  παραδοσιακής μουσικής με κύρια πηγή έμπνευσης και γνώσης του την  «Λελλού την  Τυφλή» η οποία αποτέλεσε ίσως μια από τις καλύτερες μουσικούς κυπριακής παραδοσιακής μουσικής του αιώνα μας στο βιολί. Το πρώτο του στόλισμα το έκανε με τον γνωστό Βυρωνή από το Τραχώνι ο οποίος τον μύησε στην αγάπη προς την παράδοση.  Η αγάπη του για την Κυπριακή παραδοσιακή μουσική  τον οδήγησε στην βαθύτερη μελέτη αυτής η οποία προέκυψε μέσα από διάφορες καταγραφές Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής αλλά και από ακούσματα παλιών βιολάριδων. Υπήρξε μέλος σε πολλά οργανωμένα μουσικά σύνολα μερικά από τα οποία η  Κρατική Ορχήστρα νέων Κύπρου  και η Στρατιωτική Μουσική Ορχήστρα (ΣΜΕΦ) ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε (Ελληνική ένωση για την μουσική εκπαίδευση).



Ο Πρόδρομος Στυλιανού Μουσικοθεραπευτής και Καθηγητής Μουσικής αν και ήταν μέσα στο πνεύμα της μουσικής από πολύ μικρή ηλικία δεν είχε ασχοληθεί με την Κυπριακή Μουσική μέχρι το 2005. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις οποίες απέσπασε πολλές διακρίσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο επέστρεψε στην Κύπρο .Η αγάπη του για την μουσική και την γενέθλια γη του τον οδήγησαν αβίαστα στην βαθύτερη  μελέτη της Κυπριακής Παραδοσιακής Μουσικής αλλά και του λαούτου τόσο ως συνοδευτικού όσο και ως σολιστικού οργάνου. Η ενασχόληση του αυτή σύντομα έδωσε τους πρώτους θετικούς καρπούς των προσπαθειών του αλλά και το αισιόδοξο μήνυμα ότι η παραδοσιακή μουσική έχει αποκτήσει ένα άξιο συνεχιστή της. Η καταξίωση στο χώρο αυτό προέκυψε ως φυσική συνέπεια των γνώσεων και της αγάπης του για την μουσική και τον τόπο του.  Διδάσκει λαούτο και κλασσική κιθάρα  ενώ παράλληλα ασκεί και το λειτούργημα της μουσικοθεραπείας προσφέροντας έτσι τις υπηρεσίες του στον συνάνθρωπο μας και στην κοινωνία μας γενικότερα. Στις ελεύθερες του ώρες εκτός από την μουσική ασχολείται με την συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων και παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους.

Ο Πρόδρομος και ο Μιχάλης έχουν συμμετάσχει σε πληθώρα εκδηλώσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας τραγούδια και σκοπούς της πατρίδας μας.

495 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page